Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι πηγές ενέργειας οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό περιβάλλον. Το χαρακτηριστικό της αφθονίας, το γεγονός πως η χρήση τους δε ρυπαίνει το περιβάλλον, η αποδοτικότητα τους σε συνάρτηση με την τεχνολογία, καθώς και οι προσπάθειες των χωρών να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τα ορυκτά καύσιμα, τις καθιστούν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής και φυσικά των «έξυπνων» πόλεων. 

Μία από τις πιο διαδεδομένες ΑΠΕ αποτελεί η ηλιακή ενέργεια. Έχοντας το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα στην οποία έχουμε ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας κρίνεται ιδιαίτερα αποδοτική.  

Μία απλή και διασκεδαστική ιδέα προκειμένου να συζητήσουμε αυτές τις έννοιες με τα παιδιά μας και να τους δώσουμε ερεθίσματα για άλλες εφαρμογές είναι η κατασκευή ενός ηλιακού φούρνου.  Ο ηλιακός φούρνος δεσμεύει ηλιακή ενέργεια θερμαίνοντας τον αέρα εντός αυτού. Ένα τέτοιο φούρνο φτιάξαμε χθες με την κόρη μου εκμεταλλευόμενοι την ηλιόλουστη μέρα. Βρίσκοντας σχετικές οδηγίες στο διαδίκτυο, χρησιμοποιήσαμε ένα χάρτινο κουτί, αλουμινόχαρτο, διάφανη μεμβράνη φαγητού, ψαλίδι, κόλλα και ένα ξυλάκι. Το αποτέλεσμα… μία λαχταριστή πίτσα!