Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης σκέφτηκα να μιλήσουμε για τις πράσινες στέγες. Είναι ένα θέμα που το ψάχνω πολύ τον τελευταίο καιρό για προσωπική εφαρμογή και ειλικρινά έχει πολύ ενδιαφέρον. Η ιδέα της “πράσινης στέγης” ακούγεται σε πολλούς πολύ εντυπωσιακή ιδέα αλλά προκαλεί και πολλά ερωτήματα τόσο από τεχνικής απόψεως γιατί σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε σε ταράτσες σπιτιών ολόκληρα δέντρα όσο και από οικονομικής απόψεως γιατί η συντήρηση της θεωρείται ακριβή.

Οι πράσινες στέγες κατατάσσονται σε τρία είδη αναλόγως του είδους της βλάστησης που χρησιμοποιείται, του βάθους του απαραίτητου υποστρώματος και του βαθμού της φροντίδας που χρειάζονται για την συντήρηση τους: 1) Εντατικός 2) Ημιεντατικός και 3) Εκτατικός. Σύμφωνα με ειδικούς, ο εκτατικός τύπος που περιλαμβάνει άνθη, βότανα και ποώδη φυτά για εδαφοκάλυψη θεωρείται η καλύτερη επιλογή επειδή προσφέρει υψηλό οικολογικό όφελος, απαιτεί χαμηλούς κόστους συντήρηση και δεν επηρεάζει την στατικότητα του κτηρίου.

Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα της πράσινης στέγης θα σας αναφέρω ενδεικτικά αυτά που έχω συγκρατήσει ως πιο σημαντικά:

Χαρακτηριστικά, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα υποστηρίζουν ότι υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη – θέρμανση της τάξεως 10% – 60% (ανάλογα με τον όροφο του κτηρίου). Επιπλέον, παρατηρείται και προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέχρι και της τάξεως του 95%.

Σίγουρα η πράσινη στέγη δεν είναι μία συνηθισμένη εικόνα στη χώρα μας και δεν αποτελεί μια απλή απόφαση στιγμής γιατί χρειάζεται η συμμετοχή ειδικών (γεωπόνων, μηχανικών, κα.) και μια σειρά εργασιών. Παρόλα αυτά πιστεύω, με αφορμή την πράσινη στέγη, ότι είναι ευκαιρία να τοποθετήσουμε με τα παιδιά μας μία ομάδα λουλουδιών και λαχανικών στα μπαλκόνια μας και να τους μάθουμε να αγαπήσουν την κηπουρική. Από την μία συμβάλλουμε έστω και με πολύ μικρό ποσοστό στον περιορισμό του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά παρατηρούν το κύκλο της ζωής των φυτών, αγαπούν τα φυτά και ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση τους!